REUMATISCHE AANDOENINGEN

U kent vast iemand met reuma of artrose. Of u heeft het zelf. De kans is groot, want bijna 2 miljoen mensen hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Veel mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte.

Bij reuma is er sprake van ontstekingsachtige aandoeningen van het bewegingsapparaat en omliggende weefsels. Gewrichten beschadigen of kunnen gaan ontsteken. Bij gewrichtsontstekingen kunnen de banden rondom het gewricht uitrekken, waardoor de stabiliteit van het gewricht afneemt.
De bekendste vormen zijn artrose en reumatoïde artritis.

De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar niet te genezen. De lichamelijke gevolgen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen met reuma en hun omgeving. De klachten kunnen per dag erg wisselen. Dit maakt het voor mensen met reuma ook moeilijk uit te leggen.

Samen met u bekijken wij hoe u, ondanks uw pijn-, stijfheid- of vermoeidheidsklachten, weer zo goed en zelfstandig mogelijk kunt functioneren. Uitgangspunten hierbij zijn dat uw gewrichten zo min mogelijk worden belast om verdere beschadiging van gewrichten te beperken en uw pijnklachten te laten afnemen.

Door middel van advies in gewrichtsbescherming, (verantwoorde) handoefeningen en advies in energieverdeling kunt u uw klachten vaak meer onder controle krijgen, waardoor de uitvoering van dagelijkse activiteiten ook beter lukken. Ook het gebruik van handspalken kan vaak als ontlastend worden ervaren. Hierin kunnen wij u begeleiden. Het maken van de spalken wordt in samenwerking met de lokale orthopedische speciaalzaken of handtherapeuten (ergotherapeuten gespecialiseerd in complexe handproblematiek) gedaan.